Tuesday, September 4, 2012

Sarapan Pagi Penting Ke?

Awal-awal pagi perot dah berdondang sayang minta di isi. Adakah ini akibat dan kesan daripada semalam iaitu tindakan yang agak kurang bernas dengan meninggalkan makan malam dan teros masuk tido tanpa menjamah sekelumit pun makanan. Hanya air sahaja menjadi alas ketika tidur...jadi kesannya......tadaaaaaaaaaaaaaaaa...pepagi dah lapar...padan muka....so....secara kebetulannya ada insan yang sepertinya memahami keadaan dan situasi ini telah menjemput dengan IKHLAS nya untuk sarapan pagi di lokasi yang sangat best dengan menunya yang sangat sedappppp....nam tempat tu ialah...Kedei Makan Rah Kampung Muara Tuang....hahahaha...sebab nyamanya sangat panjang kerana memasing tak tau nama kedai makan tersebut...yang di ketahui hanyalah kedei makan hujung kampung....Oleh kerana kelaparan yang teramat maka diodernya lah makanan seperti berikut  di bawah...hahahahaha...(makan sorang je ni...)

 Bee Hoon Goreng + Telor Mata Kerbau + Taknak Taugey


 Air Nescafe Panas + Ais

 
Satey Daging & Ayam + Kuah Kacang + Nasi Impit

Haaaaaa...amek ko...sangat kebulur nampaknya di hari ini....tapi ada orang cakap la...ambik sarapan pagi ni bebanyak ada kebaikkan juga...ye ke....ermmm....baiknyalah menambah energy bagai...tapi kalo keja opis...duk mengunyah setiap detik....tu kiranya tambah energy ke ekkkk..???

Tapi ada beberapa sebab mengapa sarapan pagi itu penting untuk semua....cekedot...

1.  Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.Menunda sarapan membuat anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan.  Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan memberi cukup kalsium dan serat.

2.  Sarapan boleh menurunkan berat badan.Ketika Anda beraktiviti dengan perut kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien.   Namun Zuckerbrot menekankan bahawa kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil.  Makanan dengan kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak, kemudian turun secara drastik.  Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada jam 11-an.  Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang konstan dan membuat anda tidak cepat lapar.        

3.  Sarapan tingkatkan kemampuan otak.  Riset para ahli dari Universitas Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi,  sebahagian besar energi  - dalam bentuk glukosa dan glikogen - telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya.  Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup, Anda merasa lelah dan melayang-layang
 4.  Perlindungan terhadap sakit jantung.Riset menunjukkan, wanita sihat yang melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari.  Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat eksresinya sebelum mencapai pembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian 10 tahun yang dilakukan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung hingga mencapai 50%.

Sumber Info : penerangan.gov.my


No comments:

Post a Comment